Sebenarnya masa raya hari tu, Umi telah menghabiskan sebalang kuih raya ni kat rumah nenek di Johor... tak tahan dengan kesedapannya, Umi pun berkobar2 cari resipi.... dan inilah hasilnya... sebenarnya masa Umi buat kuih ni tak menjadi sbb resipi yg Umi jumpa tu bg info salah part buat topping tu... huhuhu sedey tau... terus lembik biskut Umi.... tapi takpela.... dah tau kat mana silap, next time kite cuba lagi....
BAHAN UNTUK BASE BISKUT
200 gm butter
1 biji kuning telur
3/4 cawan gula icing
(dalam gambar tu Umi pakai gula perai sbb lupa beli gula icing, tapi kene blender sampai jadik cam gula icing la kan...)
(dalam gambar tu Umi pakai gula perai sbb lupa beli gula icing, tapi kene blender sampai jadik cam gula icing la kan...)
100 gm serbuk almond @ cornflakes hancur (Umi pakai almond)
1/2 cawan susu tepung
1 3/4 cawan tepung gandum @ redrose
Putar butter dan gula icing hingge sebati. Kalau boleh pakai senduk kayu gini la.... Pastu masukkan kuning telur.
Satukan serbuk almond dan susu tepung.
Satukan kesemua bahan hingge menjadi doh... kalau adunan masih lembik boleh tambah tepung sedikit demi sedikit.
Lapik tray 12 x 12 @ 10 x 10 dengan baking paper . Kalau ada tray yg siap dgn cutter tu lagi baguihhh...
Letak adunan dan tekan padat , cucuk dengan garpu supaye biskut masak dengan cantik.
Tekan dengan Cutter dan bakar biskut selame 30 minit pade suhu 170 C.
TOPPING
jem blackcurrant/rasberri/strawberry... ikut suke perut korang la.... secukupnye
Umi suka rasberry... seperti di dalam gambar
Umi suka rasberry... seperti di dalam gambar
badam flakes secukupnye, jangan lupa panggang dahulu yerr...
ROYAL ICING
2 biji putih telur
80 gm gula castor
2 sudu besar tepung jagung
> kalau suke topping yang tebal double kan aje sukatan ini.
Putar putih telur dan gula castor hingge menjadi meringue, masukkan tepung jagung dan kacau kaup balik hingge sebati.
Bile biskut telah masak angkat Cutter, sapu jem dan royal icing dan tekan CUTTER semula.Susun badam flakes di atasnye.
Bakar lagi selame 20 minit. Kemudian kurangkan suhu kepade 100 C dan bakar lagi selame 1 jam untuk proses mengering dan mengrunchy kan.royal icing.
Keluarkan CUTTER dan biarkan biskut sejuk sebelom di angkat.
Walaupun cakap tak serupa bikin... (kan Umi dah kata... resipi yg Umi bagi ni tak sama dgn apa yg Umi dah buat iaitu seperti di dalam gambar sbb mula2 masa nak buat ni Umi jumpa website yg bg cara-cara buat yg salah.... huhuhu... malang sungguh...) tapi hopefully pasni Umi dapat buat dgn lebih best lagii... woohooo....
SELAMAT MENCUBA!!
Walaupun cakap tak serupa bikin... (kan Umi dah kata... resipi yg Umi bagi ni tak sama dgn apa yg Umi dah buat iaitu seperti di dalam gambar sbb mula2 masa nak buat ni Umi jumpa website yg bg cara-cara buat yg salah.... huhuhu... malang sungguh...) tapi hopefully pasni Umi dapat buat dgn lebih best lagii... woohooo....
SELAMAT MENCUBA!!
No comments:
Post a Comment